Tinnitus

Tinnituskin on parannettavissa

Monet tinnituksesta – korvien ”soimisesta” - kärsivät ovat tyynesti alistuneet kohtaloonsa: tuota vaivaa ei voi parantaa. Mutta kylläpäs voi. Ellei nyt ihan kokonaan poistaa, niin ainakin alentaa sen soinnin tasoa lähes olemattomiin. Kuulun itse tämän asian omakohtaisesti kokeneisiin.

Akupunktio lienee tunnetuin tinnituksen hoitomuoto. Senkään avulla ei kuitenkaan ole saatu tinnitusta kokonaan häviämään. Noin kolmannes vallinneesta soinnin tasosta kuulemma on jäänyt jäljelle.

Minä suoritin paluumuuton kymmenien vuosien jälkeen isieni maille Etelä-Pohjanmaalle, Jalasjärvelle, kolmisen vuotta sitten. Tutustuessani eri tavoin ”uuteen” kotiseutuuni kuulin erikoisesta yrittäjäpariskunnasta Raija Kallio-Majanen ja Antti Majanen. Molemmat ovat erikoisuuksia omilla reviireillään.

Antti oli hankkinut edustuksen Skotlannissa Glasgow’n yliopistossa kehitettyyn kasvojen kohotuslaitteeseen. Suomalaiset insinöörit olivat sitä vielä jonkin verran parannelleet. Se on erinomainen laite ylisummaan kasvolihasten kuntoutuksessa. Mutta suorastaan loistava se on esim. kasvohalvauspotilaiden kasvojen muotoja palautettaessa ennalleen. Tuolla aparaatilla on vaikutusta myös moniin muihin vaivoihin, kuten väsymykseen, migreeniin, tinnitukseen. Tällä kohdalla minä ponnahdin lähes kattoon. Olen kärsinyt kymmeniä vuosia varsin ankarasta tinnituksesta. Voisiko siis paluumuuttoni tuoda kaiken muun hyvän ohella tällaisen parannuksen elämääni?!

Keksin hyvän tekosyyn päästäkseni tutustumaan tähän erikoiseen pariskuntaan. Menin tekemään heistä juttua kotikuntani joululehteen. Ja pikapikaa sen käynnin jälkeen aloitin hoitoni.

Tein hieman muistiinpanoja hoitokäynneistäni ja niiden vaikutuksesta. Tässä muutamia otteita:

6. kerta: Kun menin kuudennen kerran hoitoon, olin jo ihan vakuuttunut hoidon myönteisestä vaikutuksesta tinnitukseeni. Sen korkea sointi ON todellakin hieman laskenut ja sen voimakkuus ON lieventynyt.

8. kerta: No, nyt tuli aivan uusi noteeraamisen arvoinen asia esille:

Niskani ovat jo pitkään olleet niin jäykät, että esimerkiksi autoa peruuttaessani olen tarkkaillut taustaani yksinomaan peilien avulla. Eilen yllätin itseni katselemassa suoraan peruutettavalle alueelle. Vaikuttaako tämä kasvojen hieronta siis niskoihinkin?!

Tietenkin kerroin havainnostani Antille. Hänen mukaansa asia on täysin luonnollinen. Hän otti esille jopa ison kuvan, jossa oli pään ja hartioiden lihakset kuvattuina. Ja olihan noista kasvolihaksistani suora yhteys niskaani.

Pelkästään tämän asian vuoksi olisin ruvennut jumppauttamaan kasvojani.

17. kerta: Eilen herätessäni en todellakaan kuullut näistä korvistani minkäänlaisia ääniä!!! En tietenkään voi muistaa, milloin olisin kokenut samanlaisen tilanteen. Se oli käsittämätön hetki!

Päivän mittaan äänet taas palasivat, mutta hyvin vaisuina.

21. kerta: Edellisiin kertoihin verrattuna nyt tapahtui suoranainen ihme: silmäni kostuivat! Tätä Antti sanoi odottaneensa jo pitkään. Joillakin kyynelkanavat avautuvat jo hoidon alussa; joko heti ensimmäisellä ja sitten kymmenennellä kerralla. Minulla siis vasta nyt.

Näin me sitten jatkoimme suunnilleen joka toinen päivä vielä 16 kertaa. Sen jälkeen siirryimme noin kerran viikossa –tahtiin. Yhä useammin olen havahtunut siihen, että minkäänlaisia sointeja ei korvistani ole kuulunut. Mutta lopullisesti korvani eivät ole vaimentuneet vieläkään.

Jossain vaiheessa Antti rupesi kyselemään hampaitteni kuntoa. Kerroin, että ne ovat todella säälittävässä kunnossa. Että minulle on suositeltu jopa tekohampaiden teettämistä. – No, se olisikin sitä viimeisintä hampaiden hoitoa, hän sanoi.

Antti piti hyvin tärkeänä, että hoidatan hammaskalustoni taas parhaaseen mahdolliseen kuntoon. Näin siksi, että myös purentalihaksilla on suuri merkitys tinnituksen voimakkuuteen.

Paljon on siis kasvoillani ja suussani tehty töitä. Suussa lienee vielä paljon tekemättäkin. Mutta on tulostakin syntynyt. Kun muistelen niitä aikoja, jolloin pelkäsin herättäväni ikävää huomiota ympäristössäni voimakkailla ”soinnuillani”, niin ne pelot ovat tyystin häipyneet. Yleensä en edes noteeraa kovieni soimista. Minun on nykyään ihan keskityttävä toteamaan niiden sointi. Olen yrittänyt miettiä, kuinka paljon sanoisin tuon soinnin äänen voimakkuuden laskeneen. Ehkä noin 85 – 95 prosenttia suunnilleen. Tai ehkä vähän enemmänkin. Onhan niitä aivan sadan prosentinkin hetkiä, joita aina en edes itsekään huomaa.

En siis väitä, vaan totean: Tinnituskin on parannettavissa.

Teksti

Martti Peltomäki